Feed on
Posts
Comments

Chicago kan men niet meteen de bakermat van de indierock noemen. Wilco, Andrew Bird, Liz  Phair, Califone, OK Go, en dan hebben we de bekendste namen wel gehad. Akkoord, er zitten enkele indrukwekkende namen tussen maar je zou toch verwachten dat de Windy City meer lekkers heeft voortgebracht. Zeker als je weet dat indie-bijbel Pitchfork er gebaseerd is en er elk jaar een festival met een ongelooflijke affiche organiseert.

Maar er zit beterschap aan te komen. The Smith Westerns hebben een fijne nieuwe uit, alhoewel ik ze op Primavera Sound vorig jaar in Barcelona geen potten vond breken. Er is ook nog het veelbelovende Unicycle Loves You, dat mede door enkele opnames van NYCTaper een stuk bekender werd. En dan zijn er The Laureates. Frisse, goed in het oor liggende indierock die knusjes in de gitaarsound van de jaren ’80 en ’90 zit. Lekker wat fuzz en noise, maar minder shoegazy dan je zou denken. Hun debuut-EP The Laureates dateert uit 2007, de eerste full There Are No More Gentlemen kwam er in 2008 aan. Alhoewel het grote succes uitbleef hebben de heren sindsdien niet stilgezeten: dit jaar was het de beurt aan de uitstekende EP No Kontrol. De huidige sound roept nog het meest herinneringen op aan The Ponys, die andere eeuwige onbekende uit Chicago.

Dat ze hun klassiekers kennen, dat hebben The Laureates gedurende heel dit jaar bewezen. Elke maand namen ze in hun repetitiekot een cover op van een nummer dat ze als één van hun invloeden rekenen. Toegegeven, niet alle versies zijn even geslaagd (de Smiths-cover is zelfs overbodig), maar de heren kennen hun geschiedenis. Toppers zijn 2000 Man van de Stones, I Can’t Stand It van de Velvets en Outdoor Miner van Wire. Je kan deze nummers gratis downloaden vanop hun website (klikken bij “Music”). Download dan ook meteen hun uitstekende, laatste EP. Gratis ende verniets.

Echt doorbreken zie ik The Laureates niet doen, zeker niet hier over ‘t water. Daarvoor zijn een goeie 500 luisteraars op last.fm, en dat na 5 jaar actief te zijn, nét iets te weinig. Maar dat neemt niet weg dat ze goeie, no-nonsense indierock maken die op geen enkele iPod in de weg staat.

laureates

Leave a Reply